Een dakkapel kan in losse onderdelen worden geleverd of als één geheel.

Het beste is om een dakkapel prefab, dus als één geheel aan te schaffen. Hij is dan in de fabriek vervaardigd, onder optimale omstandigheden, wat betreft temperatuur en luchtvochtigheid. Hierdoor zullen bijvoorbeeld onderdelen die gelijmd moeten worden, optimaal hechten. De kans op lekkages is daardoor vrijwel nul en de isolatie van je dakkapel is zeer hoog.

Nadeel van prefab is wel dat je dan een standaardmaat krijgt, terwijl je misschien afwijkende wensen hebt.

Wat zijn de mogelijkheden qua materialen?

Een dakkapel is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Om te beginnen heb je de zijwangen, oftewel de zijkanten van de dakkapel. Deze zijn verkrijgbaar in hout, kunststof, keralit of zink.

Het dak kan bekleed worden met EPDM of Bitumen dakbedekking. EPDM is een zeer duurzaam rubber membraan. Bitumen is het stroperige goedje, wat ook gebruikt wordt voor asfalt.

Wanneer de dakkapel gemonteerd is, moet je hem uiteraard nog afwerken met kozijnen. Hiervoor heb je de keuze uit kunststof, hout of aluminium. En er moet nog isolatieglas in.

Kies je voor een prefab dakkapel, dan is die in de fabriek al helemaal afgemaakt, zodat hij met behulp van een kraan als één geheel op je woning kan worden geplaatst.

Maatwerk duurt een stuk langer

Wil jij een dakkapel, die op maat gemaakt moet worden? Of eentje met een schuin dak of met nokverhoging? Dan kan hij niet prefab geleverd worden en zal hij ter plekke moeten worden opgebouwd. Dat betekent dat je er rekening mee moet houden dat de bouw wel een aantal dagen zal gaan duren. Je dak ligt al die tijd ook open.

Bij een prefab exemplaar duurt de montage niet langer dan een dag en ligt je dak zelfs maar een paar uur open.

De isolatie van je dakkapel

Een belangrijk punt bij de montage van je dakkapel is de isolatie. Je kunt het dak op twee manieren isoleren. Je kunt ervoor kiezen om het isolatiemateriaal tussen de dakplaten en de dakbedekking te plaatsen. Hierdoor wordt het risico op condens onder het dakbeschot verkleind. Of je plaatst het isolatiemateriaal tussen de dakbalken, maar dan is de kans op condens wel wat groter.

Afwerking van je dakkapel

Hoe je de binnenkant van je dakkapel af wilt werken, hangt natuurlijk helemaal van je wensen en je smaak af. Er zijn heel veel mogelijkheden. Je kunt voor houten kozijnen kiezen of kunststof kozijnen met een houtnerf. Of voor kozijnen van aluminium.

Er zijn diverse soorten glas voor in je ramen. Isolatieglas is natuurlijk de verstandigste keuze. Zeker in combinatie met kunststof of aluminium kozijnen zal de isolatie van je dakkapel dan zo goed zijn, dat je flink kunt besparen op je stookkosten en zo al snel een deel van je investering terug zal kunnen verdienen.

Zelf doen of een vakman inhuren?

Je kunt je dakkapel in principe ook zelf plaatsen. Je krijgt het materiaal dan als een bouwpakket aangeleverd. Hou er wel rekening mee dat je in dat geval ook de draagconstructie nog zelf moet plaatsen en met ankers op je dak moet vastzetten. Let er verder ook op dat je rekening houdt met de breedte van je dakpannen.

Het mooiste is het als de zijwangen exact aansluiten op de dakpannen. Dat scheelt je een hoop tijd en moeite.

Maar het is een behoorlijk lastige klus, die je het beste aan een vakman over kan laten. En een dakkapel laten plaatsen hoeft niet duurder te zijn dan zelf plaatsen. Door slim offertes met elkaar te vergelijken kan je enorm op de kosten voor je dakkapel besparen.