Wat is een VCA opleiding en wanneer volg je er een?

Met een VCA opleiding wordt veiligheid een feit

Hoe is het gesteld met de veiligheid van uw bedrijf? Opdrachtgevers eisen steeds vaker dat bouwbedrijven in het bezit zijn van een VCA certificaat. En dat is niet voor niets. Een VCA opleiding is een must voor iedereen die de veiligheid op de werkvloer wil garanderen. VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers. Dit geeft aan dat een bedrijf veilig werkt en streeft naar minder ongevallen op de werkvloer. Wilt u meer weten over de VCA opleiding en waarom uw bedrijf hierin zou moeten investeren? Lees verder!

Waarom een VCA opleiding?

Om verschillende redenen is het belangrijk dat u en uw medewerkers een VCA opleiding hebben gevolgd. Omdat op deze manier de veiligheid wordt gegarandeerd, maar ook omdat aannemers in veel gevallen geen opdrachten meer krijgen als ze niet VCA gecertificeerd zijn. Om als bedrijf het VCA- certificaat te behalen, moeten al uw operationele medewerkers een VCA-opleiding volgen en een diploma Basisveiligheid VCA (B-VCA) behalen.

Voor wie is de VCA opleiding bedoeld?

Er zijn twee varianten van de VCA opleiding. Zo is de VCA Basis bedoeld voor uitvoerende medewerkers zonder leidinggevende rol. Daarnaast is er ook nog de VCA VOL opleiding. Als operationeel manager of als u als zelfstandige gaat werken bij een aannemer, moet u in het bezit zijn van een VCA VOL diploma. Hiermee vergroot u uw kennis over veilig werken, omgaan met gevaarlijke stoffen en gezond werken. Het VOL VCA diploma is gewild in sectoren als bouw, elektrotechniek, installatietechniek en logistiek.

Wat houdt een VCA opleiding in?

Een VCA opleiding is vergelijkbaar met een MBO niveau 3 opleiding. U kunt veel VCA opleidingen ook als schriftelijke cursus volgen in uw eigen tijd en tempo. Daarnaast wordt de VCA opleiding soms ook op locatie aangeboden. Deze praktijkgerichte opleiding behandelt onder meer de volgende onderwerpen:

  • Veiligheids- en gezondheidswetgeving
  • Voorbereiding op noodsituaties
  • Gevaarlijke stoffen
  • Brand en explosie
  • Arbeidsmiddelen
  • Ergonomische werkplek
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen

Meer weten over VCA opleidingen of heeft u hier al reeds ervaring mee? Laat het ons weten via de contactpagina.