Niet thuis in de machinebouw?

Aluminium lassen is geen simpele klus. Moet er een onderdeel voor een machine gelast worden? Denk dan niet ‘Dat doen we wel even!’. Ik spreek uit ervaring.. Zelf een keer geprobeerd. Aluminium gekocht, professioneel lasapparaat erbij gehaald en lassen maar. Nou, niet dus. Het enige resultaat dat ik had was een hoop rommel en hier en daar een lelijke wond.. Graag vertel ik u daarom waar u rekening mee moet houden als u aluminium wilt (laten) lassen. Ook geef ik nog enkele belangrijke voordelen weg. Lees dus snel verder!

Aluminium lassen, hoe en waarom?

Als er aluminium gelast moet worden, moet eerst goed bekeken worden waar het voor nodig is. Aluminium wordt vaak gebruikt in de machinebouw. Dit is logisch, omdat aluminium niet vatbaar is voor roest. Er is dus geen besmetting met staal mogelijk. Deze mooie eigenschap van aluminium maakt het perfect voor machines in bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie en de farmacie. Laat mij u uitleggen wat de verdere voordelen van aluminium zijn. Het is bijvoorbeeld een heel licht materiaal. Daardoor is het ideaal te bewerken en te lassen. In vele vormen en dus ook voor allerhande doelen te gebruiken. Tegelijkertijd is het een zeer sterk materiaal. U kunt dus jaren vooruit met uw gelaste product van dit mooie materiaal. Ideaal toch?

Vijf voordelen van aluminium

Bovenstaande voordelen zijn natuurlijk al reden genoeg om juist aluminium te lassen voor uw droomproduct. Maar er is meer. Ik kwam er tijdens mijn – hetzij licht mislukte doe-het-zelf-project – achter dat aluminium zeer warmtegeleidend is. Heel handig in veel branches. Ook de extruderende eigenschap vond ik ideaal: het is in bijna elke mogelijke vorm te vouwen en lassen. Het heeft een zeer lage smelttemperatuur, vandaar. Wat we ook niet mogen vergeten, zeker voor de estheten onder ons, is dat onbewerkt aluminium er al prachtig uitziet. Het hoeft dus niet extra bewerkt te worden om ‘de openbaarheid in de kunnen’. Scheelt toch weer kosten! Nog twee laatste mooie eigenschappen: het geeft geen giftige stoffen af en is 100% recyclebaar. Ook de milieubewuste lasser kan dus prima lassen met dit prachtige materiaal. Hierbij nog even enkele mooie voordelen op een rij:

  • Duurzaam, want recyclebaar
  • Mooi, zelfs in onbehandelde toestand
  • Voordelig in vervoerskosten, want lichtgewicht
  • Makkelijk te bewerken, vanwege de lage smelttemperatuur
  • Niet giftig, dus kan voor alle mogelijke doelen gebruikt worden

Besteed de klus uit

Maar wat ik met deze lofzang duidelijk wil maken, is dat het een prima plan is om aluminium te gebruiken voor welke klus dan ook. Echter, besteed de klus vooral uit aan een professioneel bedrijf. Zeker voor grote projecten, zoals voor machinebouw, is het onverstandig zelf te willen lassen. Los van dat dit gevaar kan opleveren voor de dappere lasser, kan het ook nog eens tot vele extra kosten leiden. Een professioneel bedrijf verspilt geen aluminium en weet de klus netjes, vakkundig en snel uit te voeren. Veel succes dus met uw project en onthoud: aluminium lassen is geen simpele klus!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *