Kozijnen vervangen?

Wellicht zijn uw kozijnen aan vervanging toe. Kozijnen bepalen voor een groot deel de uitstraling van uw woning. Het is dus belangrijk dat deze er altijd goed verzorgd en onderhouden uitzien. Wanneer u op zoek bent naar kozijnen voor uw woning, is het van belang dat u op een aantal zaken let. Kiest u voor houten kozijnen of kunststof kozijnen? Wat zijn de eigenschappen van deze kozijnen? En welke passen bij de uitstraling van mijn woning?

Kiest u voor uitstraling of onderhoud?

De combinatie van de gewenste uitstraling en hoeveelheid onderhoud bepalen vaak de keuze voor een kunststof kozijn of houten kozijn. In veel gevallen wordt het onderhoud als belangrijker gezien. Kunststof kozijnen zouden sneller een gele waas krijgen en niet bij de uitstraling van een klassieke woning passen. Houten kozijnen zouden meer onderhoud nodig hebben.Tegenwoordig betekent een keuze voor kunststof echter niet meteen een afbreuk aan de uitstraling van een woning en houten kozijnen betekenen niet meteen meer onderhoud.

Houten kozijnen

Hout is een natuurproduct. Het geeft uw woning een warme uitstraling. Zo ook het gebruik van hout in kozijnen. Tevens zijn houten kozijnen voorzien van een hoge brandveiligheid: door het lage warmtegeleidende vermogen van het behandelde hout wordt brand vertraagd. Ook schadelijke gassen komen nauwelijks vrij waardoor gezondheidsrisico’s voor bewoners beperkt blijven. Tevens is het gebruik van hout in kozijnen een milieuvriendelijke keuze en werkt het uitstekend als een isolerend materiaal. Als het gaat om uitstraling is hout veelzijdig in gebruik. Of het nu gaat om een historische uitstraling, of een moderne uitstraling: het is met hout allemaal mogelijk. Tevens is het mogelijk om achteraf makkelijker aanpassingen in houten kozijnen te maken. Sponningen kunnen dieper worden uitgefreesd en ook de kleur is onbeperkt bij houten kozijnen.

Kunststof kozijnen

Waar de kwaliteit van kunststof kozijnen vroeger nogal te wensen overliet (goedkoop uiterlijk, niet stevig genoeg) gaan steeds meer mensen tegenwoordig over op kunststof kozijnen. De kwaliteit van deze kozijnen is de afgelopen jaren aanzienlijk verbetert en haast niet van houten kozijnen te onderscheiden. Door gebruik te maken van staal worden de kunststof kozijnen zwaarder gemaakt waardoor de stevigheid gewaarborgd blijft. Op deze manier zijn de kozijnen ook verzekerd van een betere inbraakbeveiliging en een stuk energiezuiniger. Fabrikanten kunnen ook de stijl van houten kozijnen kopiëren door een nerfstructuur in het kunststof aan te brengen. Dus ook qua uiterlijk doen kunststof kozijnen niet meer onder voor de houten variant.

Kennis van zaken

Wanneer u besluit uw kozijnen te laten vervangen, laat dit dan door een gespecialiseerd bedrijf doen met kennis van zaken. Zij kunnen u adviseren over materiaalsoort, onderhoud en milieuvriendelijkheid.