Waar komt de estrikken vloer vandaan?

Wellicht komt het woord estrik u niet bekend voor, maar de tegel herkent u vast en zeker. Het is de traditionele roodbruine tegel die u kunt vinden in heel veel oude gebouwen. Van oorsprong werden ze handgevormd en gebakken met rode klei, waaraan ze die herkenbare kleur te danken hebben. In de loop der jaren is de oude estrikken vloer echter opgedoken in veel verschillende kleuren. Al sinds de middeleeuwen werden estrikken toegepast, in die tijd vaak in boerderijen.

Wat is een estrik en waar komt de naam vandaan?

De naam estrik is simpelweg een oude benaming voor vloertegel of plavuis. Tegenwoordig wordt de naam gebruikt voor deze specifieke tegel. Door antieke estrikken in uw woning te leggen haalt u een prachtige vintage look in huis. U kunt bij een specialist terecht voor een echte oude estrikken vloer, zowel geglazuurd als ongeglazuurd. In dit blog vertellen wij u meer over antieke estrikken vloeren, en hoe u ze toe kunt passen in uw woning.

Een herkenbare tegel

De antieke estrikken zijn meteen herkenbaar aan hun vorm en kleur. De tegels komen oorspronkelijk uit het Franse, Belgische en Nederlandse platteland, waar ze door boeren met de hand gevormd werden. De antieke estrikken die tegenwoordig bij specialisten verkrijgbaar zijn, zijn in de meeste gevallen tussen de 100 en 400 jaar oud. Omdat echte estrikken handgemaakt werden is er veel verschil in de kleurencombinaties. Deze variëren in roodtinten zoals:

  • zalm
  • blanche
  • paars
  • jaune
  • oranje

Antieke estrikken onderhouden

Antieke estrikken zijn erg poreus omdat ze geen beschermlaag hebben die de tegel kan beschermen. Ze worden snel aangetast door vocht, vet en vuil. Oorspronkelijk werd een oude estrikken vloer behandeld met was, waardoor deze enigszins waterafstotend werd, maar tegenwoordig hebben we gelukkig veel efficiëntere middelen tot onze beschikking om de tegels mee te beschermen.

Antieke estrikken laten impregneren

Denkt u erover om een oude estrikken vloer in uw woning te laten leggen? Dan raden wij u ten zeerste aan om deze te laten impregneren. Er wordt dan een beschermlaag over de vloer aangebracht die effectief is tegen onder andere vocht en vuil. Ook het schoonmaken van de vloer wordt op die manier een heel stuk makkelijker. Kiest u ervoor om de estrikken niet te laten impregneren, let dan extra goed op wanneer de vloer nat wordt. Vocht trekt namelijk zeer snel de tegel in.

Echte oude estrikken kopen

Wilt u, na het lezen van deze informatie, ook echte antieke estrikken in uw woning leggen? Dan kunt u terecht bij een specialist op het gebied van oude bouwmaterialen. De estrikken die bij dit soort bedrijven te krijgen zijn komen uit de oude boerderijen, en zijn van zeer hoge kwaliteit. Let voor uw aankoop wel goed op of het gaat om estrikken die al schoongemaakt zijn, of dat ze zich nog in hun oorspronkelijke staat bevinden. Is dat laatste het geval, dan kunt u ze waarschijnlijk voor een leuke prijs krijgen. Wij wensen u veel succes met uw zoektocht naar de perfecte antieke estrikken voor uw woning!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *