Uw ecologische voetafdruk verkleinen door uw huis te isoleren

De invloed van klimaatverandering wordt steeds meer zichtbaar in Nederland. De winters worden zachter en de zomers worden heter. Nederland loopt als land onder de zeespiegel serieus gevaar in de toekomst. Wij zijn er als Nederlanders gelukkig steeds meer van bewust, dat er actie moet worden ondernomen. Een term die we dan vaak voorbij horen komen, is het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Het verkleinen van de ecologische voetafdruk is mogelijk door onze manier van wonen, eten, leven en vervoer aan te passen. U kunt bijvoorbeeld minder of geen vlees eten. Of vaker voor de fiets kiezen in plaats van de auto. Een andere stap die wij kunnen nemen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, is door ons huis goed te isoleren. Maar hoe kan de isolatie van uw huis precies bijdragen aan het verkleinen van uw ecologische voetafdruk? U leest het allemaal in dit blog!

Wat is de ecologische voetafdruk?

Voordat we overgaan op het uitleggen van de relatie tussen goede isolatie en uw ecologische voetafdruk, willen wij u eerst verder informeren over wat de ecologische voetafdruk precies inhoudt. Het is te berekenen hoeveel er ruimte nodig is voor de productie van wat u gebruikt en de opname van CO2 die u uitstoot. Wanneer deze ruimte wordt omgerekend naar de hoeveelheid productief land, in gha (mondiale hectare) gemeten, heet dit de ecologische voetafdruk. Wanneer we een eerlijke verdeling maken van de aarde, dan is er per persoon 1,7 gha beschikbaar. Echter, wereldwijd wordt er nu gemiddeld 2,6 gha per persoon gebruikt. We verbruiken dus meer dan dat de aarde kan aanvullen. Op het moment teren we op de reserves van de aarde. Dit betekent dat er steeds minder ruimte is voor de natuur.

Het belang van het verkleinen van de ecologische voetafdruk

Het is van groot belang dat wij onze ecologische voetafdruk verkleinen. Immers, als wij zo door blijven gaan, zal de aarde de komende jaren volledig uitgeput raken. Het verkleinen van onze ecologische voetafdruk is mogelijk door onze levensstijl op alle fronten aan te passen. Hierbij gaat het om onze manier van vervoer, wonen, leven en eten. Het isoleren van uw oude woning is bijvoorbeeld een hele goede manier om uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Hoe kan isoleren de ecologische voetafdruk verkleinen?

Maar hoe kan het isoleren van uw woning bijdragen aan het verkleinen van uw ecologische voetafdruk? Oude huizen van voor 1976 zijn vrijwel niet geïsoleerd. Bij slecht geïsoleerde huizen kan de kou heel gemakkelijk het huis binnendringen. Om het huis toch warm te houden, moet u flink stoken. Hiervoor gebruikt u hout, gas of een andere fossiele brandstof. Bij de verbranding van deze stoffen komt CO2 vrij, daarnaast worden deze brandstoffen gewonnen uit de energiebronnen van de aarde. De CO2 draagt weer bij aan de opwarming van de aarde en het opraken van onze hulpbronnen op de aarde. Wanneer een huis goed geïsoleerd wordt, kan het warm stoken van het huis tot een minimum worden beperkt. De isolatie houdt de warmte binnen en de kou buiten. Zo verspilt u minder energie en stoot u minder uit. Op deze manier draagt het isoleren van uw woning bij aan het verkleinen van uw ecologische voetafdruk.

Laat uw woning op maat isoleren

Bent u van plan om uw huis te isoleren en zo uw ecologische voetafdruk te verkleinen? Kies er dan voor een gespecialiseerd bedrijf in maatwerk isolatie in te schakelen. Zij kunnen middels een grondige inspectie en berekeningen, precies uitzoeken welk type isolatie het beste bij uw huis past. Op deze manier zijn zij in staat om uw woning optimaal te isoleren. Zo wordt er zo min mogelijk warmte verspild en komt er zo weinig mogelijk kou binnen. Wilt u meer weten over het isoleren van uw woning? Of wilt u direct een afspraak maken voor de isolatie van uw woning? Maak dan een afspraak met een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Zo verkleint u niet alleen uw ecologische voetafdruk, maar bespaart u ook nog heel veel energiekosten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *