Wat betekent dat voor mij?

Onlangs is er een voorontwerp van een wet goedgekeurd over de aansprakelijkheid van een architect. Dit voorontwerp stelt dat bouwactoren, waaronder de architect, zich verplicht moeten verzekeren voor een tienjarige aansprakelijkheid. Dit roept vragen op. Over welke bouwwerken hebben we het bijvoorbeeld? En hoe ver gaat deze aansprakelijkheid? En geldt deze voor iedereen? Wij zochten het voor u uit. Lees in dit blog meer informatie over de aansprakelijkheid van een architect. Ook geven wij nog drie tips weg voor als u gespecialiseerde hulp behoeft op het gebied van risicobeheersing. Lees snel verder!

Reikt de verzekeringsplicht wel ver genoeg?

Laten we eerst even inzoomen op het aangenomen plan. Tot zover reikt het idee tot de woningbouw. Enkel in de woningbouw zouden actoren zich verplicht moeten verzekeren voor deze tienjarige aansprakelijkheid. Andere bouwprojecten vallen hier dus nog buiten. Ook wordt er qua aansprakelijkheid nog onderscheid gemaakt tussen de bouwactoren. Aannemers bijvoorbeeld kunnen voor hun beroepsaansprakelijkheid nog steeds zelf beslissen of ze verzekerd zijn. U begrijpt, dit voorontwerp roept nog diverse vragen op. Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat deze wet officieel wordt aangenomen, maar in die tussentijd zal er dus nog wel het een en ander aan bijgeschaafd moeten worden. Tenminste, als de overheid gelijkheid nastreeft tussen bouwactoren en bouwbranches. Maar dat moet dus nog maar blijken…

Is het niet volledig helder?

Bovengenoemd plan maakt al duidelijk dat aansprakelijkheid in de bouw erg lastig kan zijn. Zet dit u aan het denken over uw eigen risicobeheersing? Welke aansprakelijkheid draagt u momenteel? En hoe lang loopt die nog? En wat zijn uw rechten, plichten en mogelijkheden in zo’n situatie? Het is heel goed te begrijpen dat dit als abacadabra klinkt. Uw kennisgebied is immers de bouw. En niet claimmanagement. Gelukkig zijn er bedrijven die hier wél hun expertise van hebben gemaakt. Nu bovenstaande plannen steeds dichter bij de realiteit komen, is het wellicht verstandig spoedig zo’n bedrijf in te schakelen voor informatie en advies. Lees snel verder hoe.

Wie kan mij meer vertellen over hoe een architect aansprakelijk is?

Als u een professioneel bedrijf zoekt dat u advies kan geven over uw risicobeheersing en claimmanagement, is het belangrijk de volgende dingen in uw achterhoofd te houden:

  • Zijn de experts ervaren in het doen van onderzoeken naar aansprakelijkheid?
  • Hebben zij kennis van AVB-, AVP-, BAV- en BAM-werkmaterieel en -verzekeringen?
  • Zijn zij bekend met weg- en waterbouw, bouw, werktuigbouw en elektrotechniek?

Als u deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan weet u met een bedrijf van doen te hebben dat goed bekend is met de huidige plannen van de overheid. Zij vertellen u graag meer over uw plichten, rechten en mogelijkheden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het voorontwerp en de bijbehorende wet? Neem dan contact op met zo’n adviesbureau in risicobeheersing en claimmanagement. Dan weet u straks tot in detail wat het inhoudt om als architect tienjarig aansprakelijk verzekerd te zijn.