Door uiteenlopende oorzaken kan de gevel van uw huis beschadigd of in verval raken. Weeromstandigheden, ouderdom of andere invloeden als gevolg van tijd kunnen de noodzaak van gevelreiniging vergroten. Het is echter wel zaak om gevelreiniging op de juiste manier toe te passen, om juist extra schade of verval aan uw gevel te voorkomen. Er zijn daarom verschillende soorten van gevelreiniging mogelijk, ieder met een eigen toepassing en specifieke voor- en nadelen. Het hangt vaak van de soort en mate van vervuiling of verval af welke soort het meest geschikt is. Hoe dan ook, mits goed toegepast voorkomt een regelmatige gevelreiniging een renovatie van uw gevel op de lange termijn. AGR Gevelreiniging heeft de diverse soorten voor u op een rij gezet.
Zandstralen
Bij gevelreiniging door middel van zandstralen wordt uw gevel onder lage druk gereinigd. Met behulp van kleine zandkorrels wordt uw gevel gereinigd. Hierna dient de gevel te worden geïmpregneerd, zodat de gevel voortaan beter beschermd is tegen bevuiling of de vorming van alg. De sterkte van de druk van het zandstralen is bepalend voor het effect van de gevelreiniging en daardoor ook voor eventuele schade. De juiste keuze voor het soort korrel, de spuitmond waaruit de zandkorrels geschoten worden alsook de mate van druk moeten goed afgestemd zijn op de mate van verontreiniging en de materiaalsoort van uw gevel.
Stoom
Een andere vorm van gevelreiniging vindt plaats met stoom. Hiermee wordt er ook onder druk uw gevel schoongespoten, maar in plaats van zandkorrels gebeurt het met stoom. Deze methode staat ook wel bekend als hogedrukreiniging. Door de hoge druk kunnen hardnekkige soorten vuil verwijderd worden. Nog een voordeel van hogedrukreiniging is het feit dat er geen materiaal achterblijft, zoals zand, water of chemicaliën. Wel kan de stoom die met hoge druk op de gevel gespoten wordt schadelijk zijn voor het zout in de gevel, doordat het zout oplost.
Chemisch reinigen
Voor het grovere werk is chemisch reinigen de meest geschikte soort van gevelreiniging. De meest hardnekkige vuilsoorten die zelfs niet door hogedrukreiniging met stoom verwijderd kunnen worden, lossen op als gevolg van chemisch reinigen. Er wordt een mengsel van chemische stoffen aangebracht op de gevel die vervolgens intrekt en vuil losweekt of oplost. Vaak wordt de gevel wel aan de hand van stoom of warm water nagespoeld om het chemische mengsel te verwijderen na de werking ervan. Bestanddelen van het mengsel, zoals zuren, kunnen de geven lelijk aantasten. Ook voor chemisch reinigen geldt dat effecten sterk afhangen van de materiaalsoort en de mate van
vervuiling.
Laser- en mechanische reiniging
Twee minder bekende vormen van gevelreiniging zijn laserreiniging en mechanische reiniging. Laserreiniging is een vrij intensieve vorm waarbij de straling van intensief licht het vuil doet verdampen. Bij mechanische reiniging wordt de gevel als het ware geborsteld en zo vuil van de oppervlakte verwijderd.