Wanneer u als bouwvakker actief bent op een bouwlocatie heeft u warm water nodig in verschillende omstandigheden. Denk bijvoorbeeld voor de verwarming van een bouwkeet in de herfst en winter, warm water om uw handen te kunnen wassen, warm water voor de reiniging van bepaalde voorwerpen, enzovoorts. Een van de mogelijkheden die u heeft voor de warmwatervoorziening op een bouwlocatie is een zogenaamd buffervat. Een buffervat is vergelijkbaar met een boiler, maar is niet gevuld met sanitair water. Het vat is gevuld met CV water, omdat CV water geen zuurstof bevat en er op die manier voorkomen kan worden dat het vat zal gaan corroderen. Dit maakt het mogelijk om de buffervaten met staal te produceren, daarbij hoeft het buffervat niet geëmailleerd te zijn om het corroderen tegen te gaan.

Praktische isolatiemantel voor warm water

Om gedurende de dag over warm water te kunnen beschikken, wordt het buffervat voorzien van een zogenaamde isolatiemantel. Dit kan een vaste mantel zijn, wat vaak bij kleinere modellen het geval is, of een afneembare mantel. Laatstgenoemde mantel wordt voornamelijk gebruikt in de grotere buffervaten, zoals een buffervat voor op een bouwlocatie. Dit maakt het vervoeren van het buffervat een stuk makkelijker, denk bijvoorbeeld aan een kleine doorgang waar het buffervat doorheen moet kunnen.

De buffervaten verschillen in het rendement, afhankelijk van de dikte van de isolatiemantel. Des te dikker deze mantel is, des te langer zal het opgewarmde water ook warm blijven. Dit biedt het voordeel dat u minder energie hoeft te verbruiken voor het verwarmen van warm water op een bouwlocatie.

Verschillende soorten buffervaten

Mocht u de aanschaf van een buffervat voor uw bouwlocatie overwegen, dan zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van een ketel, de dikte van de isolatiemantel, het type isolatiemantel, enzovoorts. Laat u adviseren door een erkende installateur, die u meer kan vertellen over de werking van een buffervat.