Wanneer je in de bouw werkt zal je regelmatig in aanraking komen met situaties waarbij een oude woning gerenoveerd moet worden of een bestaand huis een flinke onderbouwing onder gaat. Uit ervaring van veel bouwbedrijven blijkt dat veel particulieren vaak onderschatten wat er bij een grote verbouwing komt kijken en in veel gevallen ook in financiële problemen komen, middels dit artikel willen wij particulieren inlichten over de risico’s van een grote verbouwing en de eventuele gevolgen die daar bij kunnen komen kijken.

Financiële zaken op orde

Het belangrijkste onderdeel van een verbouwing is het onderdeel: financiën. Wat je absoluut niet wilt is dat de verbouwing of het project stil komt te liggen vanwege een gebrek aan financiële middelen. Vaak zal er namelijk voor een verbouwing al veel geld geleend moeten worden en wanneer een project dan alsnog stil komt te liggen door een gebrek aan financiële middelen is dat geen goed teken. De schulden zullen dan groter en groter worden wanneer je opnieuw geld moet bij lenen en daarnaast zal de geldverstrekker ook zijn vraagtekens hebben en wellicht moeilijk zijn in het verstrekken van aanvullende lening.

Het gaat vaak bij verbouwingen al om leningen van meer dan 25 duizend euro, zo blijkt uit onderzoek van de website Direct-geld.com. Hier zal dan natuurlijk nog een rente over betaald moeten worden en daarom kun je jezelf als particulier flink in de nesten werken wanneer je nog meer zult gaan lenen, het maandelijks te betalen rentebedrag zal namelijk ook toenemen en hierdoor zal de kans op aflossen kleiner worden.

Planning

Naast het uitlopen van de planning op het financiële gebied kan dit ook direct leiden tot een uitloop in de normale planning. Hou dus zeker rekening met uitloop van het project, het liefst ruim. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waarbij gezinnen of personen zijn/haar oude woning verkocht hebben omdat ze volgens planning dan al in het nieuwe huis kunnen gaan, wanneer de planning dan enigszins uitloopt sta je letterlijk op straat en moet je opzoek naar een noodoplossing!