Het maken van een bekisting

Wanneer u gaat beginnen met een (groot) bouwwerk, is het maken van een goede fundering natuurlijk heel belangrijk. Zorg er dan ook voor dat u een goede bekisting voor de fundering laat plaatsen. Wij raden u aan om hiervoor een specialist in te schakelen. Maar hoe wordt die bekisting eigenlijk precies gemaakt? Daar vertellen we meer over!

1. Een gat graven

Het maken van een bekisting voor de fundering begint altijd met het graven van een geul. Hierin wordt de bekisting geplaatst. Hoe diep deze geul wordt, is volledig afhankelijk van de fundering en wat erop geplaatst gaat worden. In de meeste gevallen wordt er gegraven totdat het vast zand bereikt wordt. Indien nodig wordt er nog damzand toegevoegd om te zorgen voor wat meer stevigheid.

2. Maken van de bekisting

Vervolgens wordt de bekisting gemaakt en in de geul geplaatst. Tijdens het maken van de bekisting is het belangrijk dat alle delen goed vastgemaakt worden. Gebeurt dat niet, dan bestaat er een kans dat het beton gaat knappen wanneer het gestort wordt. Als de bekisting helemaal klaar is, wordt hij in de eerder gegraven geul geplaatst. Hij moet volledig waterpas komen te staan. De bekisting wordt op een folie gelegd, om te voorkomen dat het beton gemengd wordt met de ondergrond.

3. Betongaasnetten toevoegen

Als de bekisting goed ligt, wordt de wapening geplaatst. Dit is een extra hulpmiddel dat er ook voor zorgt dat het beton niet barst. Bovendien zorgt het voor extra stevigheid. De wapeningsnetten, of betongaasnetten, zijn te verkrijgen in verschillende diktes. Net als de diepte van de geul is de dikte afhankelijk van de hoeveelheid beton dat gestort gaat worden. De diktes die het meest voorkomen zijn die van 6 en 8 millimeter.

4. Beton gieten

Ten slotte is het tijd om het beton te storten. Dit wordt gedaan wanneer de bekisting van de fundering helemaal in orde is. Een specialist gebruikt na het storten een trilnaald. Deze trilnaald zorgt voor ontluchting. De bekisting wordt zo helemaal gevuld met beton, ook in de hoeken en gleuven. Ten slotte wordt het beton mooi gladgestreken.

Onze tip: bent u een woning aan het bouwen? Vraag de specialist die de fundering komt storten ook eens naar de mogelijkheden van een betonnen vloer, bijvoorbeeld in uw woonkamer. Dat komt er ongetwijfeld ontzettend modern en stijlvol uit te zien!